Thursday, July 2, 2015

virus control

וירוס במחשב? שש דרכים לזהות וירוס מחשב


בתקופה האחרונה אנחנו שומעים הרבה על מתקפות סייבר, וירוסים ותוכנות זדוניות אחרות. אילו סימנים צריכים להעלות בכם את החשד שגם המחשב שלכם נפגע?


 

 

1. חלונות קופצים
וירוס מתחזה לתוכנת Anti Spyware וירוס מתחזה לתוכנת Anti Spyware
אתם בטח זוכרים פעמים שבהם גלשתם באתר כלשהו להנאתכם ופתאום משום מקום נפתח חלון פלאש שהודיע לכם שאתם הגולש המיליון באתר ושאתם ממש מוכרחים ללחוץ על ההודעה כדי לדרוש ולקבל את פרס המיליונים שמגיע לכם.
למרבה המזל, הימים בהם חלונות קופצים היו סכנה ממשית למחשב שלנו, כבר מאחורינו. היום, רוב הדפדפנים המודרניים כוללים תוספים לחסימת אותם חלונות טורדניים ואמצעי הגנה אחרים שמנטרלים פעילויות בלתי רצויות, כך שהם כבר לא אמורים להוות בעיה. אם אתם עדיין נתקלים בפרסומות קופצות, כנראה שאתם משתמשים בגרסה ישנה של דפדפן או שלא התקנתם את התוספים הדרושים כדי למנוע את הופעת הפרסומות.
בהמשך לחלונות קופצים, הסימן שאמור להדאיג אתכם בעיקר, הוא אם אתם נתקלים בהם אפילו שהדפדפן שלכם סגור או שאתם בכלל לא מחוברים לאינטרנט. אם זה המצב, יש סיכוי גבוה מאוד שיש לכם וירוס במחשב. המודעות הנפוצות ביותר הן כאלה שמתריעות "אזהרה! המחשב שלכם עלול להיות נגוע בווירוס", ואז יציעו לכם תוכנה "חינמית" כדי לטפל בזה. זה אולי נשמע טיפשי, אבל בשנים האחרונות רבים נפלו בפח של ההונאות האלו.
2. חשבונות חטופים והודעות שלא שלחתם
בדיוק כמו בחיים האמיתיים, המטרה של וירוס היא להפיץ אותו לכולם, אחת הדרכים המקובלות והמפוקפקות לעשות זאת הן: חטיפת חשבון מייל, חשבון סקייפ או הפרופיל שלכם ברשת החברתית ושליחת הודעות שמכילות קישורים זדוניים לאנשי הקשר שלכם. לעיתים קשה להבחין בבעיה כאשר זו נעשתה, כיוון שרובנו לא משגיחים מקרוב על מה שקורה בתיבת הדואר היוצא שלנו. רוב הפעמים אנחנו יודעים שקיימת פעילות חשודה רק בזכות חבר ערני שקיבל מאתנו הודעה חשודה ודאג להתריע על כך בפנינו, לכן מומלץ להציץ מדי פעם ולבדוק מה קורה גם בתיבת ההודעות שנשלחו ולמהר להחליף סיסמה ופרטים מזהים אחרים במידה וזיהיתם משהו חשוד וכמובן לא לשכוח- להסיר את הוירוס.
3. אזהרות נעילה למחשב
אתם גולשים להנאתכם ברשת ופתאום מופיעה אזהרה, רשמית למראה, שמודיעה לכם שהמחשב שלכם ביצע פעולות לא חוקיות וננעל וכדי לשחרר את הנעילה עליכם לשלם קנס. אל תדאגו, ה FBI לא נמצא מחוץ לדלת, וכנראה שלא עשיתם שום דבר לא חוקי – נדבקתם ב"תוכנות כופר".
בתמונה: הודעה מזויפת של תוכנת כופר
בתמונה: הודעה מזויפת של תוכנת כופר
המונח "תוכנות כופר" (Ransomware) מתייחס למגוון תוכנות זדוניות שמשמשות את התוקפים לנעול קבצים כלשהם, או את המחשב כולו, כך שהמשתמש לא יכול לגשת אליהם. לעיתים ההודעות הללו לא נראות רשמיות ועל המסך מופיע מכתב כופר פשוט – "השתלטנו לך על המחשב. רוצה את הקבצים שלך בחזרה? תשלם". מה שלא תעשו, לעולם אל תספקו אמצעי תשלום כלשהו, הסיכוי שזה יחזיר לכם את השליטה במחשב הוא קלוש אפילו במידה ותשלמו. הבעיה היא שברוב המקרים הדרך להיפטר מ Ransomware היא לפרמט מחדש את המחשב, או לחלופין לפנות לאדם מומחה שידאג לטפל בשורש מקור הבעיה. לכן חשוב לדאוג לגיבוי תקופתי על כל סיבה שלא תהיה.
4. המחשב איטי, קופא או קורס
בעוד תופעות כמו איטיות, קריסה או מחשב שקופא פתאום יכולות להיות קשורות להגדרות לא נכונות, חומרה ישנה וזיכרון עמוס, הן גם יכולות להצביע על כך שהמחשב נגוע בוירוסים. הדרך הטובה ביותר לקבוע מה גורם לסימפטומים הללו היא קצב הופעת התופעות. כלומר, אם המחשב שלכם נהיה איטי בהדרגה ועכשיו הגיע למצב שמדי פעם הוא נתקע לגמרי, כנראה שמדובר בתחזוקה לקויה, חומרה ישנה או זיכרון עמוס.
לעומת זאת, אם המחשב שלכם עבד כהלכה ובין לילה נהיה איטי להחריד או שנתקע מדי פעם, קיים סיכוי סביר שהסיבה לכך היא תוכנה זדונית. וירוסים לפעמים מבצעים כל מיני פעולות שמצריכות משאבי מערכת רבים וזה עלול לגרום למחשב שלכם לפעול לאט מהרגיל. נסו לפתוח את מנהל המשימות כדי לראות אילו "תוכנות" פועלות ברקע. אם זה לא עובד, המשיכו לקרוא.
5. פונקציות בסיסיות לא עובדות
בתמונה: דוגמא למנהל משימות שמסרב להפתח בתמונה: דוגמא למנהל משימות שמסרב להפתח
לכל מערכות ההפעלה הסטנדרטיות קיים 'מנהל משימות' שמאפשר לכם לראות מה המחשב שלכם עושה בכל רגע נתון. משתמשי Windows יכולים לגשת אל מנהל המשימות שלהם על ידי לחיצה משולבת על לחצני CTRL + ALT + DELETE. משתמשי Mac פותחים את מנהל המשימות שלהם על ידי לחיצה על COMMAND + SPACE. הכלי הזה מאפשר לכם לבחון מקרוב אילו תוכנות רצות על המחשב שלכם ואתם אמורים להיות מסוגלים לפתוח אותו תמיד. אם מסיבה כלשהי אינכם יכולים לפתוח את מנהל המשימות שלכם (או כלי מקביל במערכות הפעלה שונות), יש סבירות גבוהה שנדבקתם בוירוס שלא רוצה שתגלו אותו.
במידה ומנהל המשימות לא נפתח, הריצו סריקה עם תוכנת האנטי וירוס שלכם. אם אתם לא יכולים לעשות גם את זה, מומלץ לפנות לנציגי תמיכה של ספקית האנטי וירוס שלכם שיעזרו לכם להיפתר מהווירוס או להשתמש בכלי סריקה משלים.
6. הכל בסדר
אפילו אם הכל בסדר ונראה שהמחשב פועל ללא שום תקלות מיוחדות, תמיד קיים הסיכוי שעל המחשב שלכם ישנה תוכנה זדונית כלשהי שאתם כלל לא מודעים לה. ככל שהווירוס הוא מתוחכם יותר, כך הסיכויים שלכם לגלות אותו נמוכים יותר. חשבו על זה – אם הייתם רוצים להוציא לפועל התקפת סייבר רחבת היקף, האם הייתם רוצים להשתמש בווירוס שאנשים יגלו ויסירו בקלות? או שהייתם משקיעים זמן ומשאבים כדי שיהיה בלתי נראה?
כמה מהווירוסים המתוחכמים ביותר בעולם כללו מנגנון למחיקת וירוסים אחרים, זאת בכדי למנוע מתוכנות האבטחה להציג אזהרות ולמשוך את תשומת ליבו של המשתמש לנושא האבטחה. ככל שפשיעת הסייבר תתפתח, כך גובר הסיכוי שכלל לא תבחינו שהמחשב שלכם נגוע בווירוס, לכן לעולם אל תניחו שהמחשב אינו נגוע רק בגלל שאין שום בעיות הנראות לעין.
לסיכום, הדרך הבטוחה לגרום לכך שהמחשב שלכם יהיה נקי מווירוסים היא ליישם את המלצות האבטחה הרגילות כמו לא ללחוץ על לינקים חשודים בהודעות אימייל או ברשתות החברתיות, לא להתקין תוכנות פרוצות או מזויפות, הקפדה על סיסמאות חזקות ועוד. כמו כן, עליכם לסרוק מדי פעם את המחשב עם תוכנת אבטחה טובה ולוודא שתוכנת ההפעלה שלכם מעודכנת.

No comments:

Post a Comment